FAPA critica que l’ordre sobre plurilingüisme crea un fals conflicte lingüístic i burocratitza l’ensenyament
La Conselleria basa els requisits per aprovar el projecte de plurilingüisme de centre en la consulta lingüística i les proves diagnòstiques
La Conselleria d’Educació va portar a l’última comissió permanent del Consell Escolar del País Valencià, celebrada a finals del passat mes de novembre, la consulta de l’ordre que desenvoluparà el decret sobre Plurilingüisme. Aquesta ordre estableix els requisits per aprovar el projecte de plurilingüisme de centre que, segons va explicar la Conselleria, es basarà amb els resultats de la consulta lingüística i les proves diagnòstiques. Al respecte, FAPA-Castelló, així com la resta de federacions integrades en la Confederació Gonzalo Anaya, s’han posicionat en contra d’aquesta mesura, perquè, com ha explicat la presidenta de la Confederació Gonzalo Anaya i FAPA-Castelló Penyagolosa, Mª Dolores Tirado, consideren que “aquests requisits no tenen cap sentit, només busquen burocratitzar més l’ensenyament i crear un conflicte lingüístic que no existeix”.
Cal recordar que el decret sobre Plurilingüisme ja va ser aprovat fa dos anys i va suposar la desaparició de la immersió lingüística en els centres. Aquest nou model lingüístic ja està implantat en Infantil i el pròxim curs l’administració pretén ampliar-lo a l’Educació Primària. És per això que el Consell està pendent d’aprovar ara l’ordre que desenvoluparà aquest decret i determinarà els requisits per aprovar, o no, els projectes sobre plurilingüisme que plantegen els centres. En aquest sentit, els i les representants de les associacions de pares i mares van manifestar al Consell Escolar del País Valencià que no entenen quina relació tenen els resultats de la consulta lingüística i les proves diagnòstiques de centre amb la implantació d’un programa plurilingüe.
Per una banda, en referència a la consulta telemàtica no vinculant, plantejada per la Conselleria per sondejar l’opció lingüística de les famílies, Tirado explica que “ tracta d’especular amb el tema i crear un conflicte lingüístic allà on no existeix, quan el que hauria de fer és garantir l’opció lingüística de les famílies i no utilitzar les dades al seu servei per justificar noves retallades i eliminacions d’unitats”. I és que les famílies ja trien en la preinscripció l’opció lingüística per a l’educació dels seus fills i filles, instrument que sí que és vinculant i garanteix els drets a triar la llengua vehicular. Per això, Tirado explica que “considerem que aquesta nova consulta és innecessària, dubtosa, i gens transparent, ja que sols pretén utilitzar les famílies per continuar aplicant les polítiques educatives que deixen sense protecció l’escola en valencià i de qualitat i imposen un fals plurilingüisme sense el consens de la comunitat educativa”.
Així, davant la intenció de la Conselleria d’Educació de plantejar aquesta consulta telemàtica no vinculant per al 19 de desembre, la Confederació Gonzalo Anaya ha recomanat a les AMPA i a les famílies no participar. A més dels motius exposats, Tirado ha explicat que “s’ha posat en marxa a corre-cuita, a meitat del curs i sense informar correctament a les famílies sobre els programes lingüístics, i els seus resultats, perquè compten amb la informació suficient per poder valorar quin programa és més convenient per a l’educació dels seus fills i filles”.
Per una altra banda, en referència a les avaluacions diagnòstiques, les federacions han coincidit en considerar que tampoc tenen res a veure amb la implantació d’un model plurilingüe. En aquest sentit, han criticat la publicació de les dades d’aquesta avaluació, que estableix la LOMCE, que, segons afirma la presidenta de FAPA: “Només contribueix a crear una major competència entre centres i fomentar la matriculació en els millors del rànquing, amb la consegüent massificació de les aules i retallada d’unitats que això implica”.
Les associacions de pares i mares no han sigut l’únic col·lectiu en posicionar-se en contra de la consulta lingüística. Així cal destacar, que aquest dissabte una amplia representació d’entitats i persones de les comarques de Castelló van aprofitar els actes de commemoració de les Normes de Castelló per reivindicar el dret a viure plenament en Valencià i a garantir una educació en Valencià i de qualitat. Així mateix, les entitats d’Enllaçats per la Llengua (ExLL) reunides a Castelló de la Plana amb sessió plenària, el passat dilluns van acordar exigir a la Conselleria d’Educació la retirada immediata de la consulta i l’aplicació de la LUEV amb l’objectiu d’estendre l’ensenyament en valencià, tant en els programes bilingües com en els plurilingües, i convertir-la en la llengua base de tot el sistema educatiu, tal com recomanen els experts i expertes en la matèria.
Les famílies SÍ decideixen en la preinscripció, NO en la consulta perquè:
1-NO ÉS VINCULANT.
No és veritat que en aquesta consulta les famílies decidisquen res. La Consulta no és vinculant, només expressen una opinió que pot ser considerada o no segons el criteri de la Conselleria d'Educació. No hi ha ni un mínim de participació per a que al consulta siga vàlida i manquen les mínimes garanties democràtiques.
2- CREA CONFUSIÓ
No és cert que les famílies puguen triar tal com anuncien els cartells entre valencià/anglés o castellà/anglés. Eixos programes no existeixen en el sistema educatiu valencià. Ningú pot triar no estudiar castellà, o no estudiar valencià. La consulta és enganyosa.
3. NO S'HA INFORMAT
No existeix cap campanya informativa real a les famílies sobre els programes i els seus resultats. Penjar un cartell o facilitar un full a l'alumnat no és suficient. A més la data de votació, telemàtica, el 19 de desembre quan els centres educatius estan preparant les festes de Nadal és absolutament inapropiada.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
FAPA critica que la orden sobre plurilingüismo crea un falso conflicto lingüístico y burocratiza la enseñanza
La Conselleria basa los requisitos para aprobar el proyecto de plurilingüismo de centro en la consulta lingüística y las pruebas diagnósticas
La Conselleria de Educación llevó a la última comisión permanente del Consejo Escolar del País Valenciano, celebrada a finales del pasado mes de noviembre, la consulta de la orden que desarrollará el decreto sobre Plurilingüismo. Esta orden establece los requisitos para aprobar el proyecto de plurilingüismo de centro que, según explicó la Conselleria, se basarán en los resultados de la consulta lingüística y las pruebas diagnósticas. Al respecto, FAPA-Castelló, así como el resto de federaciones integradas en la Confederación Gonzalo Anaya, se han posicionado en contra de esta medida, porque, cómo ha explicado la presidenta de la Confederación Gonzalo Anaya y FAPA-Castelló Penyagolosa, Mª Dolores Tirado, consideran que “estos requisitos no tienen ningún sentido, sólo buscan burocratizar más la enseñanza y crear un conflicto lingüístico que no existe”.
Cabe recordar que el decreto sobre Plurilingüismo ya fue aprobado hace dos años y supuso la desaparición de la inmersión lingüística en los centros. Este nuevo modelo lingüístico ya está implantado en Infantil y, el próximo curso, la administración pretende ampliarlo en la Educación Primaria. Es por eso, que el Consell está pendiente de aprobar, ahora, la orden que desarrollará este decreto y determinará los requisitos para aprobar, o no, los proyectos sobre plurilingüismo que plantean los centros. En este sentido, los y las representantes de las asociaciones de padres y madres manifestaron al Consejo Escolar del País Valenciano que no entienden qué relación tienen los resultados de la consulta lingüística y las pruebas diagnósticas de centro con la implantación de un programa plurilingüe.
Por un lado, en referencia a la consulta telemática no vinculante, planteada por la Conselleria para sondear la opción lingüística de las familias, Tirado explica que “trata de especular con el tema y crear un conflicto lingüístico allá donde no existe, cuando lo que tendrían que hacer es garantizar la opción lingüística de las familias y no utilizar los datos a su servicio para justificar nuevos recortes y eliminaciones de unidades”. Y es que las familias ya eligen en la preinscripción la opción lingüística para la educación de sus hijos e hijas, instrumento que sí que es vinculante y garantiza los derechos a elegir la lengua vehicular. Por eso, Tirado explica que “consideramos que esta nueva consulta es innecesaria, dudosa, y nada transparente, puesto que sólo pretende utilizar las familias para continuar aplicando las políticas educativas que dejan sin protección la escuela en valenciano y de calidad, e imponen un falso plurilingüismo sin el consenso de la comunidad educativa”.
Así, ante la intención de la Conselleria de Educación de plantear esta consulta telemática no vinculante para el 19 de diciembre, la Confederación Gonzalo Anaya ha recomendado a las AMPA y a las familias no participar. Además, de los motivos expuestos, Tirado ha explicado que “se ha puesto en marcha deprisa y corriendo, a mitad de curso y sin informar correctamente a las familias sobre los programas lingüísticos, y sus resultados, para que cuenten con la información suficiente para poder valorar qué programa es más conveniente para la educación de sus hijos e hijas”.
Por otra parte, en referencia a las evaluaciones diagnósticas, las federaciones han coincidido al considerar que tampoco tienen nada que ver con la implantación de un modelo plurilingüe. En este sentido, han criticado la publicación de los datos de esta evaluación, que establece la LOMCE, que, según afirma la presidenta de FAPA: “Sólo contribuye a crear una mayor competencia entre centros y fomentar la matriculación en los mejores del ranking, con la consiguiente masificación de las aulas y recorte de unidades que esto implica”.
Las asociaciones de padres y madres no han sido el único colectivo en posicionarse en contra de la consulta lingüística. Así cabe destacar, que este sábado una ámplia representación de entidades y personas de las comarcas de Castelló aprovecharon los actos de conmemoración de las Normas de Castelló para reivindicar el derecho a vivir plenamente en Valenciano y a garantizar una educación en Valenciano y de calidad. Asimismo, las entidades de Enllaçats per la Llengua (ExLL) reunidas en Castelló de la Plana con sesión plenaria, el pasado lunes acordaron exigir a la Conselleria de Educación la retirada inmediata de la consulta y la aplicación de la LUEV con el objetivo de extender la enseñanza en valenciano, tanto en los programas bilingües como en los plurilingües, y convertirla en la lengua base de todo el sistema educativo, tal y como recomiendan los expertos y expertas en la materia.
Las familias SÍ deciden en la preinscripción, NO en la consulta porque:
1-NO ES VINCULANTE.
No es verdad que en esta consulta las familias decidan nada. La Consulta no es vinculante, solo expresan una opinión que puede ser considerada o no según el criterio de la Consellería de Educación. No hay ni un mínimo de participación para que la consulta sea válida y carece de las mínimas garantías democráticas.
2- CREA CONFUSIÓN
No es cierto que las familias puedan elegir tal como anuncian los carteles entre valenciano/inglés o castellano/inglés. Esos programas no existen en el sistema educativo valenciano. Nadie elige no estudiar castellano, o no estudiar valenciano. La consulta es engañosa.
3. NO SE HA INFORMADO
No existe ninguna campaña informativa real a las familias sobre los programas y sus resultados. Colgar un cartel o facilitar una hoja al alumnado no es suficiente. Además la fecha de votación, telemática, el 19 de diciembre cuando los centros educativos están preparando las fiestas de Navidad es absolutamente inapropiada.