AMPA CP Jaume I

FES-TE SOCI: 20€ per família

Día de la Pau

Desfilada al Pregó Infantil 2014

martes, 23 de diciembre de 2014

EL PATGE REIAL VISITA EL JAUME I


Estimades famílies, un any més el Jaume I va tenir el privilegi de rebre la visita del patge reial.

Va arribar sobre les 3:30 per recollir les cartes dels nens d'infantil i 1r de primària. Els nens esperaven amb molta il·lusió aquesta visita ja que serà l'encarregat de portar els seus desitjos directament a les seues majestats els Reis d'Orient. Després, es van repartir caramels i tots els nens es van poder fer una foto tots junts amb el patge.

I com aquesta data es caracteritza per la il·lusió, ACTIVALIA l'empresa encarregada d'extraescolars, va ser la patrocinadora de "El Gran Mag Miguel", que va fer que la il·lusió i fantasia arribessin tant a nens com a adults. Tots els assistents van poder gaudir de l'actuació del Gran Mag mentre esperaven el seu torn per rebre el detall de l'AMPA o fer-se una foto amb el patge Reial.

Finalment, es va fer lliurament de la cistella nadalenca a la guanyadora d'aquest any. Moltes felicitats!!!!

BONES FESTES!!!!!!



lunes, 22 de diciembre de 2014

RACÓ DEL XIQUETS. DILLUNS POÈTICS

Bon día!

Aquí teniu l'últim poema de l'any ! Espere que us agrade i que passeu Bons Nadals!


viernes, 19 de diciembre de 2014

VISITA DEL PATGE REIAL


Nous cursos a la Plataforma de cursos a distància de CEAPA

Adjuntem el tríptic amb els nous cursos de la Plataforma de Cursos a Distància de CEAPA.





jueves, 18 de diciembre de 2014

REVIJAUME Nº 26

Hola a tots i totes, ja teniu el n º 26 de la revista Revijaume. Des d'ací volem agrair la col · laboració de tots i totes. Esperem que us agradi.

ARTICLE FAPA SOBRE CONSULTA LINGÜÍSTICA DIA 19

FAPA critica que l’ordre sobre plurilingüisme crea un fals conflicte lingüístic i burocratitza l’ensenyament

La  Conselleria basa els requisits per aprovar el projecte de plurilingüisme de centre en la consulta lingüística i les proves diagnòstiques

La Conselleria d’Educació va portar a l’última comissió permanent del Consell Escolar del País Valencià, celebrada a finals del passat mes de novembre, la consulta de l’ordre que desenvoluparà el decret sobre Plurilingüisme. Aquesta ordre estableix els requisits per aprovar el projecte de plurilingüisme de centre que, segons va explicar la Conselleria, es basarà amb els resultats de la consulta lingüística i les proves diagnòstiques. Al respecte, FAPA-Castelló, així com la resta de federacions integrades en la Confederació Gonzalo Anaya, s’han posicionat en contra d’aquesta mesura, perquè, com ha explicat la presidenta de la Confederació Gonzalo Anaya i FAPA-Castelló Penyagolosa, Mª Dolores Tirado, consideren que “aquests requisits no tenen cap sentit, només busquen burocratitzar més l’ensenyament i crear un conflicte lingüístic que no existeix”.

Cal recordar que el decret sobre Plurilingüisme ja va ser aprovat fa dos anys i va suposar la desaparició de la immersió lingüística en els centres. Aquest nou model lingüístic ja està implantat en Infantil i el pròxim curs l’administració pretén ampliar-lo a l’Educació Primària. És per això que el Consell està pendent d’aprovar ara l’ordre que desenvoluparà aquest decret i determinarà els requisits per aprovar, o no, els projectes sobre plurilingüisme que plantegen els centres. En aquest sentit, els i les representants de les associacions de pares i mares van manifestar al Consell Escolar del País Valencià que no entenen quina relació tenen els resultats de la consulta lingüística i les proves diagnòstiques de centre amb la implantació d’un programa plurilingüe.

Per una banda, en referència a la consulta telemàtica no vinculant, plantejada per la Conselleria per sondejar l’opció lingüística de les famílies, Tirado explica que “ tracta d’especular amb el tema i crear un conflicte lingüístic allà on no existeix, quan el que hauria de fer és garantir l’opció lingüística de les famílies i no utilitzar les dades al seu servei per justificar noves retallades i eliminacions d’unitats”. I és que les famílies ja trien en la preinscripció l’opció lingüística per a l’educació dels seus fills i filles, instrument que sí que és vinculant i garanteix els drets a triar la llengua vehicular. Per això, Tirado explica que “considerem que aquesta nova consulta és innecessària, dubtosa, i gens transparent, ja que sols pretén utilitzar les famílies per continuar aplicant les polítiques educatives que deixen sense protecció l’escola en valencià i de qualitat i imposen un fals plurilingüisme sense el consens de la comunitat educativa”.

Així, davant la intenció de la Conselleria d’Educació de plantejar aquesta consulta telemàtica no vinculant per al 19 de desembre, la Confederació Gonzalo Anaya ha recomanat a les AMPA i a les famílies no participar. A més dels motius exposats, Tirado ha explicat que “s’ha posat en marxa a corre-cuita, a meitat del curs i sense informar correctament a les famílies sobre els programes lingüístics, i els seus resultats, perquè compten amb la informació suficient per poder valorar quin programa és més convenient per a l’educació dels seus fills i filles”.
Per una altra banda, en referència a les avaluacions diagnòstiques, les federacions han coincidit en considerar que tampoc tenen res a veure amb la implantació d’un model plurilingüe. En aquest sentit, han criticat la publicació de les dades d’aquesta avaluació, que estableix la LOMCE, que, segons afirma la presidenta de FAPA: “Només contribueix a crear una major competència entre centres i fomentar la matriculació en els millors del rànquing, amb la consegüent massificació de les aules i retallada d’unitats que això implica”.
Les associacions de pares i mares no han sigut l’únic col·lectiu en posicionar-se en contra de la consulta lingüística. Així cal destacar, que aquest dissabte una amplia representació d’entitats i persones de  les comarques de Castelló van aprofitar els actes de commemoració de les Normes de Castelló per reivindicar el dret a viure plenament en Valencià i a garantir una educació en Valencià i de qualitat. Així mateix, les entitats d’Enllaçats per la Llengua (ExLL) reunides a Castelló de la Plana amb sessió plenària, el passat dilluns van acordar  exigir a la Conselleria d’Educació la retirada immediata de la consulta i l’aplicació de la LUEV amb l’objectiu d’estendre l’ensenyament en valencià, tant en els programes bilingües com en els plurilingües, i convertir-la en la llengua base de tot el sistema educatiu, tal com recomanen els experts i expertes en la matèria.

Les famílies SÍ decideixen en la preinscripció, NO en la consulta perquè:

1-NO ÉS VINCULANT.
No és veritat que en aquesta consulta les famílies decidisquen res. La Consulta no és vinculant, només expressen una opinió que pot ser considerada o no segons el criteri de la Conselleria d'Educació. No hi ha ni un mínim de participació per a que al consulta siga vàlida i manquen les mínimes garanties democràtiques.
2- CREA CONFUSIÓ
No és cert que les famílies puguen triar tal com anuncien els cartells entre valencià/anglés o castellà/anglés. Eixos programes no existeixen en el sistema educatiu valencià. Ningú pot triar no estudiar castellà, o no estudiar valencià. La consulta és enganyosa.
3. NO S'HA INFORMAT
No existeix cap campanya informativa real a les famílies sobre els programes i els seus resultats. Penjar un cartell o facilitar un full a l'alumnat no és suficient. A més la data de votació, telemàtica, el 19 de desembre quan els centres educatius estan preparant les festes de Nadal és absolutament inapropiada.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
FAPA critica que la orden sobre plurilingüismo crea un falso conflicto lingüístico y burocratiza la enseñanza

La Conselleria basa los requisitos para aprobar el proyecto de plurilingüismo de centro en la consulta lingüística y las pruebas diagnósticas
La Conselleria de Educación llevó a la última comisión permanente del Consejo Escolar del País Valenciano, celebrada a finales del pasado mes de noviembre, la consulta de la orden que desarrollará el decreto sobre Plurilingüismo. Esta orden establece los requisitos para aprobar el proyecto de plurilingüismo de centro que, según explicó la Conselleria, se basarán en los resultados de la consulta lingüística y las pruebas diagnósticas. Al respecto, FAPA-Castelló, así como el resto de federaciones integradas en la Confederación Gonzalo Anaya, se han posicionado en contra de esta medida, porque, cómo ha explicado la presidenta de la Confederación Gonzalo Anaya y FAPA-Castelló Penyagolosa, Mª Dolores Tirado, consideran que “estos requisitos no tienen ningún sentido, sólo buscan burocratizar más la enseñanza y crear un conflicto lingüístico que no existe”.

Cabe recordar que el decreto sobre Plurilingüismo ya fue aprobado hace dos años y supuso la desaparición de la inmersión lingüística en los centros. Este nuevo modelo lingüístico ya está implantado en Infantil y, el próximo curso, la administración pretende ampliarlo en la Educación Primaria. Es por eso, que el Consell está pendiente de aprobar, ahora, la orden que desarrollará este decreto y determinará los requisitos para aprobar, o no, los proyectos sobre plurilingüismo que plantean los centros. En este sentido, los y las representantes de las asociaciones de padres y madres manifestaron al Consejo Escolar del País Valenciano que no entienden qué relación tienen los resultados de la consulta lingüística y las pruebas diagnósticas de centro con la implantación de un programa plurilingüe.

Por un lado, en referencia a la consulta telemática no vinculante, planteada por la Conselleria para sondear la opción lingüística de las familias, Tirado explica que “trata de especular con el tema y crear un conflicto lingüístico allá donde no existe, cuando lo que tendrían que hacer es garantizar la opción lingüística de las familias y no utilizar los datos a su servicio para justificar nuevos recortes y eliminaciones de unidades”. Y es que las familias ya eligen en la preinscripción la opción lingüística para la educación de sus hijos e hijas, instrumento que sí que es vinculante y garantiza los derechos a elegir la lengua vehicular. Por eso, Tirado explica que “consideramos que esta nueva consulta es innecesaria, dudosa, y nada transparente, puesto que sólo pretende utilizar las familias para continuar aplicando las políticas educativas que dejan sin protección la escuela en valenciano y de calidad, e imponen un falso plurilingüismo sin el consenso de la comunidad educativa”.

Así, ante la intención de la Conselleria de Educación de plantear esta consulta telemática no vinculante para el 19 de diciembre, la Confederación Gonzalo Anaya ha recomendado a las AMPA y a las familias no participar. Además, de los motivos expuestos, Tirado ha explicado que “se ha puesto en marcha deprisa y corriendo, a mitad de curso y sin informar correctamente a las familias sobre los programas lingüísticos, y sus resultados, para que cuenten con la información suficiente para poder valorar qué programa es más conveniente para la educación de sus hijos e hijas”.

Por otra parte, en referencia a las evaluaciones diagnósticas, las federaciones han coincidido al considerar que tampoco tienen nada que ver con la implantación de un modelo plurilingüe. En este sentido, han criticado la publicación de los datos de esta evaluación, que establece la LOMCE, que, según afirma la presidenta de FAPA: “Sólo contribuye a crear una mayor competencia entre centros y fomentar la matriculación en los mejores del ranking, con la consiguiente masificación de las aulas y recorte de unidades que esto implica”.

Las asociaciones de padres y madres no han sido el único colectivo en posicionarse en contra de la consulta lingüística. Así cabe destacar, que este sábado una ámplia representación de entidades y personas de las comarcas de Castelló aprovecharon los actos de conmemoración de las Normas de Castelló para reivindicar el derecho a vivir plenamente en Valenciano y a garantizar una educación en Valenciano y de calidad. Asimismo, las entidades de Enllaçats per la Llengua (ExLL) reunidas en Castelló de la Plana con sesión plenaria, el pasado lunes acordaron exigir a la Conselleria de Educación la retirada inmediata de la consulta y la aplicación de la LUEV con el objetivo de extender la enseñanza en valenciano, tanto en los programas bilingües como en los plurilingües, y convertirla en la lengua base de todo el sistema educativo, tal y como recomiendan los expertos y expertas en la materia.

Las familias SÍ deciden en la preinscripción, NO en la consulta porque:

1-NO ES VINCULANTE.
No es verdad que en esta consulta las familias decidan nada. La Consulta no es vinculante, solo expresan una opinión que puede ser considerada o no según el criterio de la Consellería de Educación. No hay ni un mínimo de participación para que la consulta sea válida y carece de las mínimas garantías democráticas.
2- CREA CONFUSIÓN
No es cierto que las familias puedan elegir tal como anuncian los carteles entre valenciano/inglés o castellano/inglés. Esos programas no existen en el sistema educativo valenciano. Nadie elige no estudiar castellano, o no estudiar valenciano. La consulta es engañosa.
3. NO SE HA INFORMADO
No existe ninguna campaña informativa real a las familias sobre los programas y sus resultados. Colgar un cartel o facilitar una hoja al alumnado no es suficiente. Además la fecha de votación, telemática, el 19 de diciembre cuando los centros educativos están preparando las fiestas de Navidad es absolutamente inapropiada.


miércoles, 17 de diciembre de 2014

MERCAT SOLIDARI 16-12-2014

Un any més al nostre col·legi ha tingut lloc el mercat solidari. Aquest any tot i amenaçar pluja hem pogut gaudir del pati amb una activitat nova com ha estat el pintacares, on hem pogut veure princeses, animals i altres dibuixos molt ben elaborats. Moltes gràcies a les mares col·laboradores!!!!

Tots els assistents han pogut adquirir joguines, llibres, puzles, ninos, ... per preus simbòlics el benefici serà lliurat a l'associació Síndrome de Down. Recordar-vos que les joguines NO venudes seran donades a la Parròquia Sant Josep Obrer per a les famílies menys afavorides.

També aquest any i com a novetat s'han posat a la venda en una taula col·laboradora els productes de Sindrome de Down, dos representants de l'associació han volgut participar en el nostre mercat venent: calendaris, sabons, llibretes, adorns, postals ...

Només ens queda agrair la gran participació de les famílies tant a l'hora de donar com a l'hora de col·laborar en la compra tant de joguines como de productes de Down. Esperem siga cada vegada més gran en pròxims anys.

Gràcies per col·laborar.




CONSULTA SOBRE LA LLENGUA D'ENSENYAMENT

En referència a la consulta lingüística del pròxim 19 de desembre, la FAPA recomana als pares i mares no acudir a la mateixa i abstindre's de votar, a causa de la improvisació de la mateixa, que la consulta no és vinculant i perquè a més els pares ja trien l'idioma en què estudien els seus fills al realitzar la preinscripció al centre.
http://www.lasprovincias.es/comunitat/201412/13/fapa-recomienda-padres-acudir-20141213000321-v.html


Adjuntem les recomanacions de la Comissió d'Educació d'Escola Valenciana davant de la convocatòria per a divendres que ve, 19 de desembre, d'una consulta sobre la llengua d'ensenyament.
 
Les famílies SÍ que decideixen en la preinscripció, NO en la consulta perquè
1-NO ÉS VINCULANT.
No és veritat que en aquesta consulta les famílies decidisquen res. La consulta no és vinculant, només expressen una opinió que pot ser considerada o no segons el criteri de la Conselleria d'Educació. No hi ha ni un mínim de participació perquè la consulta siga vàlida i manquen les mínimes garanties democràtiques.
2- CREA CONFUSIÓ
No és cert que les famílies puguen triar tal com anuncien els cartells entre valencià/anglés o castellà/anglés. Eixos programes no existeixen en el sistema educatiu valencià. Ningú pot triar no estudiar castellà, o no estudiar valencià. La consulta és enganyosa.
3. NO S'HA INFORMAT
No existeix cap campanya informativa real a les famílies sobre els programes i els seus resultats. Penjar un cartell o facilitar un full a l'alumnat no és suficient. A més la data de votació, telemàtica, el 19 de desembre, quan els centres educatius estan preparant les festes de l'Hivern o de Nadal és absolutament inapropiada.
Per tots aquests motius us adrecem les recomanacions d'Escola Valenciana:
  • Recomanem la NO PARTICIPACIÓ EN LA CONSULTA. Els vots legitimarien un procés propagandístic per part de la Conselleria d'Educació fet sense el consens dels principals agents de la comunitat educativa. La consulta només busca obrir un conflicte lingüístic inexistent en el centre, a més, recordem que la consulta és totalment no vinculant i per tant innecessària.
  • Cal que la direcció del centre  publique obligatòriament el cens el dia 15 de desembre al tauler d'anuncis.
  • La nota informativa cal copiar-la literalment del DOCV i entregar-la el dia 18 de desembre a totes les famílies, ja que és quan finalitza el termini.
  • Les famílies que vulguen votar hauran de passar físicament per la direcció del centre per demanar la credencial que haureu de generar a ‹http://www.cece.gva.es/webitaca/val/pares_alumnes.htm›. (Aquest web encara no està actiu)

lunes, 15 de diciembre de 2014

CIRCULAR. CONSULTA SOBRE EL PROJECTE LINGÜÍSTIC DEL 19 DE DESEMBRE

Per participar en la consulta telemàtica que es realitzarà el pròxim dia 19 de desembre de 2014 per expressar la seua preferència per un programa plurilingüe o l'altre és necessari presentar el model de sol·licitud disponible en: http://www.cece.gva.es/webitaca/val/pares_alumnes.htm .Omplir-la i presentar-la en el col·legi.
Per correu electrònic s'enviara el usuari i la contrasenya d'access per poder votar el divendres a la web: https://opina.edu.gva.es





Altres opinions:
http://www.levante-emv.com/castello/2014/12/15/enllacats-per-llengua-insta-padres/1201553.html

http://www.fapa-valencia.org/principal.php



RACÓ DELS XIQUETS. DILLUNS POÈTIC

Ja s'acosta el Nadal així que el poema d'aquesta setmana ens parla d'això. Per reflexionar....



miércoles, 10 de diciembre de 2014

ESCOLA DE MARES I PARES: REDES SOCIALES







Estimats pares i mares:


El col·legi Jaume I de Castelló i el Ajuntament de Castelló us inviten a participar en una SESSIÓ INFORMATIVA SOBRE "REDES SOCIALS".

Dia: 15 de desembre entre les 15:30 y les 17:00 hores
Lloc: Sala d'usos multiples del col·legi Jaume I

jueves, 4 de diciembre de 2014

MERCAT SOLIDARI i ASOC. SINDROME DE DOWN. Dimarts 16 de desembre.


Hola a tots,

El mercat solidari de joguines es realitzarà el dimarts 16 de desembre a les 17:00 h al pati de l'escola. Com a novetat d'aquest any, comptarem amb la col·laboració de l'associació del nostre barri, Sindrome de Down.

S'acosta el Nadal i aquest any pots felicitar als teus familiars i amics amb postals del Centre Ocupacional de la Fundació Síndrome de Down de Castelló i decorar el teu arbre nadalenc amb els seus ornaments. També pots col·laborar comprant el calendari solidari 2015.

Us animem a que vingueu i participeu d'aquesta festa que l'AMPA organitza amb molta il·lusió.




JORNADA CONTÍNUA. La jornada contínua genera opinions interessades que deixen en un segon terme l’alumnat

EL MÓN DE LA FAPA
(Publicat al suplement AULA del diari Levante de Castelló el passat dimecres 3 de desembre de 2014)

Entrevista: Francesc Xavier Moreno, doctor en psicologia i professor de pedagogia aplicada a la UAB

F. X. Moreno: “La jornada contínua genera opinions interessades que deixen en un segon terme l’alumnat”

Francesc Xavier Moreno Oliver és doctor en psicologia i professor del Departament de Pedagogia Aplicada de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona(UAB). Els seus articles i ponències sobre els temps escolars han inspirats els projectes de jornada contínua de les AMPA i han suscitat l’interès entres les famílies. 

llegir completa »

miércoles, 3 de diciembre de 2014

MERCAT SOLIDARI. Vesprada 16 de Desembre de 2014


Un any més, organitzem un mercat de joguets solidaris el día 16 de Desembre de 2014 les 17:00 h a les instal·lacions del col·legi.

Necessitem que cada xiquet/a porte un joguet que estiga en bon estat, complet i net  abans del 15 de Desembre al despatx de l'AMPA o en consergeria. Aquestes joguines formaran part d'un mercat i es podran adquirir per la resta d'alumnes, pares, mares o mestres del col·legi a un preu simbòlic.

Les joguines que no es venguen es donaran a la Parròquia Sant Josep Obrer, que s’encarregaran de repartir-les, i els diners recaptats es donarà a l'associació SIÍNDROME DE DOWN.


Aprofitant aquesta jornada i per gaudir del moment solidari, oferirem un "ENTREPÀ GEGANT" als assistents.

RECORDA QUE AQUESTA JORNADA ESTÀ DESTINADA A LA SOLIDARITAT AMB ELS MÉS DESFAVORITS.

Us esperem plens d'il·lusió davant aquesta bonica iniciativa, gràcies per endavant per la vostra col·laboració desinteressada.



Junta Directiva

martes, 2 de diciembre de 2014

AJUDEM A LAIA

Hola famílies,

En aquesta entrada volem presentar-vos a Laia. Laia és una xiqueta de Castelló que té fibrosi quística, una malaltia crònica i hereditària que respresenta un gran problema de salut. És una malaltia degenerativa que afecta principalment als pulmons i al sistema digestiu.



Necessita una màquina per millorar la seva qualitat de vida. Aquesta màquina té un cost de 12.000 euros i diverses empreses de reciclatge s'han ofert a comprar la màquina a canvi de roba usada o taps de plàstic.

Com podem col·laborar tots nosaltres? Doncs molt fàcil...
  1. Col·laborant en la campanya de recollida de roba usada que realitza l'escola. Entre els alumnes de primària i d'infantil s'han repartit bosses per dur a terme aquesta tasca.
  2. Col·laborant en la campanya de recollida de taps que està realitzant l'AMPA. Pots portar els taps al despatx de l'AMPA.
Si vols més informació sobre Laia pots visitar la web http://www.ayudemosalaia.com/ o el seu facebook https://www.facebook.com/pages/Tapones-para-Laia/191844017667690

domingo, 30 de noviembre de 2014

RACÓ DELS XIQUETS. DILLUNS POÈTIC

Comencem el mes amb un nou poema.Esta de setmana d'un llop .....


viernes, 28 de noviembre de 2014

JORNADA CONTÍNUA. No és possible legalment canviar la jornada escolar contínua

La Confederación Gonzalo Anaya informa que no es posible legalmente cambiar la jornada escolar continua

27/11/2014

La Confederació Gonzalo Anaya informa que no és possible legalment canviar la jornada escolar continuada.

Han sol·licitat posposar la negociació del Decret del calendari escolar i jornada escolar fins comptar amb l’Ordre que regula els procediments i continguts per possibilitar el canvi de jornada escolar.

miércoles, 26 de noviembre de 2014

JORNADA CONTINUA. RECOPILACIÓ DE ARTICLES

RACO SOBRE LA JORNADA CONTINUA: RECOPILACIÓ DE ARTICLES PUBLICATS AL MÓN DE LA FAPA



-Món de la Fapa 19/11/2014 Entrevista MARIANO FERNANDEZ ENGUITA(Catedràtic de Sociologia en la Universitat Complutense de Madrid i expert en educació. Bona part de la seua carrera com a investigador l’ha centrat en aquest àmbit, concretament, en les desigualtats escolars, l’organització dels centres, la participació social, la professió docent i la política educativa. En aquest sentit, també s’ha dedicat a l’estudi de la jornada contínua i la gestió dels temps escolars.)

-A LES TRES EN CASA: IMPACTE SOCIAL I EDUCATIU DE LA JORNADA ESCOLAR CONTINUA Informe molt complet que sobre la Jornada continua a Catalunya publica la Fundació Jaume Bofill.

JORNADA CONTINUA.Valoració enquesta realitzada a les federacions de la resta de l´estat amb jornada continua

FAPA-Castelló ha realitzat un sondeig sobre els resultats de la implantació de la jornada contínua a les organitzacions d’AMPA d’altres comunitats autònomes de l’estat, on tenen implantat a les escoles un horari intensiu, en alguns casos des de fa més d’una dècada.

S'han enquestat federacions de  Illes Balears, Murcia, Valladolid, Ciudad Real, Albacete, Almeria i Granada.

martes, 25 de noviembre de 2014

CIRCULAR INFORMATIVA DE MENJADOR


JORNADA CONTÍNUA. A les tres a casa?L’impacte social i educatiu de la jornada escolar contínua

Informe complet sobre la Jornada continua a Catalunya publicat per la Fundació Jaume Bofill. Pot ser-vos de gran ajuda per decidir i crear un estat d'opinió.


lunes, 24 de noviembre de 2014

RACÓ DELS XIQUETS. DILLUNS POÈTICS

Hola

El poema d'aquesta setmana. Esperem que us agradi.


jueves, 20 de noviembre de 2014

JORNADA CONTÍNUA. Entrevista amb el sociòleg Mariano Fernández Enguita

EL MÓN DE LA FAPA
(Publicado en el suplemento AULA del periódico Levante de Castelló el miércoles 19 de noviembre de 2014)


M. Fernández: “No existe ningún estudio que demuestre que la jornada continua mejora el rendimiento escolar”

Mariano Fernández Enguita es catedrático de sociología en la Universidad Complutense de Madrid y experto en educación. Gran parte de su carrera como  investigador la ha centrado en este ámbito, concretamente, en las desigualdades escolares, la organización de los centros, la participación social, la profesión docente i la política educativa. En este sentido, también se ha dedicado al estudio de la jornada continua i la gestión de los tiempos escolares.

¿Cómo debemos entender el factor tiempo cuando hablamos de las rutinas de los niños y niñas?

El tiempo es el requisito básico del aprendizaje, cuanto más tiempo, más aprendizaje y para entender la importancia que tiene dentro de las rutinas escolares debemos saber que el tiempo tiene un rendimiento primero creciente y después decreciente. Es decir, primero aumenta por la concentración y luego disminuye por la fatiga o el aburrimiento. Por eso, para establecer las jornadas de trabajo, tanto de menores cómo de personas adultas, se debe procurar proporcionar un tiempo relajado y pautado, no concentrado e intensificado.

En este sentido, ¿Considera adecuado concentrar las horas de estudio como plantea la jornada continua? Por qué?

En general, y si el resto de cosas permanecen igual, no lo considero adecuado. Lógicamente, puede haber otros beneficios, como por ejemplo, el tiempo disponible para otras actividades o la vida familiar, entre otros, que compensan o superan este perjuicio en algunos contextos. Sin embargo, se tendría que demostrar que estos beneficios son efectivos para un tipo de alumnado, familia, comunidad y centro concretos, no solamente invocarlos. En cambio el perjuicio que supone concentrar el tiempo de estudio no puede ser ignorado.

¿Qué aspectos se deberían tener en cuenta a la hora de modificar los tiempos escolares para que las niñas y los niños se puedan adaptar sin problemas?

Los niños y las niñas no se tienen que adaptar al tiempo escolar, es el tiempo escolar el que se debe adaptar a ellos, a sus fortalezas y debilidades naturales, a los cambios relacionados con la edad, a las peculiaridades individuales y a las circunstancias familiares y sociales.

¿Cuáles son las horas en las que el alumnado está más predispuesto a mantener una mayor atención?

A media mañana y a media tarde, igual que las persones adultas, siempre y cuando mantengan una alimentación adecuada, es decir, que se eviten tanto las digestiones pesadas, para comer en exceso, como las bajadas de azúcar por comer poco o con falta de regularidad. Estos momentos de concentración está demostrado que funcionan si no los arruinamos con una continuidad excesiva, es decir, teniendo en cuenta los tiempos de descanso.

¿En qué franja horaria existe mayor percepción de la fatiga y autopercepción del sueño? ¿Por qué?

En general, la primera hora de la mañana es la peor, y todavía lo es más para los y las adolescentes (el alumnado de la ESO, en particular) que para los niños y niñas de Primaria. La primera hora de la tarde también es poco productiva, si la comparamos con media mañana o media tarde, pero el peor momento de todos para el estudio es la última hora de la mañana.

Así en relación con la implantación de la jornada continua, es un disparate, evidente, que se quiera sustituir una hora, parcialmente mala (la primera de la tarde) por una, definitivamente pésima (la última de la mañana). Son ritmos circadianos, hasta donde sabemos, de carácter universal, aunque, obviamente, el mediodía de aquí no es el de China, ni ahora, ni en horario de verano.

¿Existen investigaciones que demuestran los beneficios de la reducción de los tiempos escolares?

No, absolutamente ninguno, y lo digo con todo el énfasis. Hace 15 años que sigo con cierto interés este asunto de la jornada. Digo con cierto interés porque desde que escribí un primer informe sobre el tema, sigo escuchando la misma cantinela de la mejora el rendimiento académico.

Y hasta hoy nunca he encontrado, ni me ha mostrado nadie, ningún informe que lo corrobore. Así que he llegado a la conclusión que se trata de puro wishful thinking (las ganas de aquel que lo dice). Y lo mismo ocurre con el resto de beneficios: conciliación de la vida laboral y familiar, extraescolares, formación, coordinación... Tampoco están demostrados, son todo pura cháchara interesada y un punto deshonesta.

Así, se ha hecho algún tipo de investigación en este campo? Qué resultados recogen?
El resumen general es que no hay ningún informe que demuestro que la jornada escolar aumenta el rendimiento académico, es más, algunos datos indican que lo reduce. No sabemos qué efectos tiene en referencia a la conciliación de la vida familiar y laboral, aunque deducimos que mejorará un poco la de algunas familias y empeorará bastante la otros.

Asimismo, lo que sí que está demostrado es que afecta negativamente el sueño de todo el alumnado y el ocio de aquellos que tienen menos recursos, no tiene efectos sensibles sobre la formación ni sobre la coordinación del profesorado. Aquellas personas que quieran profundizar y documentarse sobre el tema pueden encontrar una lista bibliográfica de referencias que hablan sobre el tema en mi web: http://www.enguita.info/jornada-escolar-1.

¿Sobre qué otros tópicos relacionados con la jornada continúa se debería  reflexionar?
Sería interesante investigar sus efectos sobre la equidad educativa y sobre la escuela pública. Comprimir la jornada supone también forzar en mayor medida un ritmo único a todos, en perjuicio de los más vulnerables. Dejar por decreto la tarde libre significa dejar el ocio de los niños y niñas a la suerte de los recursos económicos y culturales de cada familia, por eso, la jornada continua puede generar mayor desigualdad.

Por otra parte, esta opción empuja a algunas familias a matricular sus hijos e hijas en la escuela privada o concertada, y obliga a las que siguen en la escuela pública a recurrir cada vez más a la oferta privada de actividades extraescolares, de refuerzo. O sea, que mina subrepticia pero eficazmente la escuela pública.

¿Cree que en la actualidad respetamos los tiempos de los menores? ¿O los cargamos con demasiados deberes y repasos?

Lo que creo es que no se respetan las capacidades y necesidades diversas del alumnado. La escuela podría hoy en día, con más personal, (incluso teniendo en cuenta los recortes) y con un uso inteligente de la tecnología digital, atender esta diversidad, entre otros medios, a través de una organización y gestión flexible del tiempo.

Es innecesario, por ejemplo, que todo el alumnado esté en el centro las mismas cinco horas del aula (en intensiva o en partida), cuando podrían concentrarse las actividades colectivas a media mañana y flexibilizar entradas y salidas y permanencia en el centro alrededor de estas horas. Así responderíamos mejor a las necesidades del alumnado, puesto que algunos tienen las familias en casa, otras en el trabajo, unos necesitan refuerzo académico y otros tendrían espacio para poder desarrollar otras actividades.

¿Qué podemos hacer para favorecer los tiempos que necesitan los niños y niñas para un correcto desarrollo social y académico? ¿Qué aspectos debemos tener en cuenta?

Lo más importante es flexibilizar el tiempo según las capacidades y necesidades de niños y niñas y adolescentes teniendo en cuenta su diversidad y su evolución. La fórmula óptima sería un horario siempre flexible y diverso; la fórmula de transacción, o de compromiso, sería dejar coexistir las dos jornadas en una misma zona y en un mismo centro si así lo dictan las preferencias de los padres y madres (las de todos, no las de cualquier mayoría).

DESTACADOS:

“Los niños y las niñas no se tienen que adaptar al tiempo escolar, es el tiempo escolar el que se tiene que adaptar a ellos”

“A media mañana y a media tarde se concentran las horas de mayor atención”

“La primera hora de la mañana es la peor, y todavía lo es más para los y las adolescentes. La primera hora de la tarde también es poco productiva pero el peor momento de todos para el estudio es la última hora de la mañana”

“Dejar por decreto la tarde libre significa dejar el ocio de los niños y niñas a la suerte de los recursos económicos y culturales de cada familia, por eso, la jornada continua puede generar mayor desigualdad”


“La jornada continua empuja a algunas familias a matricular sus hijos e hijas en la escuela privada o concertada, y obliga a las que siguen en la escuela pública a recurrir cada vez más a la oferta privada de actividades extraescolares, de refuerzo”

“La escuela podría hoy en día, con más personal y un uso inteligente de la tecnología digital, atender la diversidad, entre otros medios, a través de una organización y gestión flexible del tiempo”

JORNADA CONTÍNUA. Les escoles aparquen les sol·licituds jornada contínua pel buit legal


Us deixem l'enllaç a una notícia del Periòdic Mediterrani sobre el buit legal que hi ha en aquests moments sobre tot el relacionat amb la joranda contínua a les escoles.

http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/castellon/colegios-aparcan-sus-planes-jornada-continua-vacio-legal_905734.html

miércoles, 19 de noviembre de 2014

ESCOLA MARES I PARES: Com comunicar el divorci als fills/es i gestionar les emocions

El pròxim dia 29 de novembre de 2014 a les 11:00 hores en el saló d'Acts de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, la Sra. Mar Sánchez Marchori, impartirà la primera sessió de la III Edició de l'Escola de Pares i Mares.

PRIMERA SESSIÓ: "Com comunicar el divorci als fills/es i gestinar les emocions"
PONENT: Mar Sánchez Marchori
DATA: 29 de novembre de 2014
HORARI: d'11 A 13:30 (o 14)
INSCRIPCIÓ: Fins al 26 de maig

Mar Sánchez Marchori, diplomada en Estudis Avançats en Pedagogia Terapèutica, postgrau en Educació Sociopolítica, Orientadora familiar, Tècnica en màrqueting; professora externa en diverses universitats. Dona de reconegut prestigi en el món de la psicopedagogia, ensenyarà al pare i a la mare tècniques per a comunicar el divorci als fills i a les filles, habilitats per a gestionar les emocions i els conflictes en el seu transcurs.

En el següent enllaç electrònic, trobareu el model d'inscripció a la jornada:


Els assistens que així ho desitgen podran vindre acompanyats pels seus fills o filles xicotets, a partir de 3 anys, que seran atesos per monitors de temps lliure mentres dure la sessió formativa.



martes, 18 de noviembre de 2014

LES AMPA DEMANEN NEGOCIAR LA JORNADA CONTÍNUA

Us adjuntem la notícia sobre la jornada contínua que ens ha enviat la FAPA:

Notícia El Periodico Mediterraneo


Preocupació a la Confederació Gonzalo Anaya per no estar convocats a negociar la jornada intensiva


17/11/2014

La Conselleria d’Educació deixa als representants de les famílies fóra de la negociació del Decret de Calendari i Jornada Escolar en no convocar a la Mesa de Mares i Pares. La Conselleria d’Educació no ha convocat a la negociació de la jornada continuada a les organitzacions d’AMPAs perquè puguen fer aportacions al borrador del Decret de Calendari i jornada escolar. Sense comptar novament amb els representants de les AMPAs, la consellera Maria José Català repeteix la mateixa errada que va cometre amb la negociació del programa experimental de la jornada continuada i negocia unilateralment amb els sindicats docents. 

D’aquesta manera, des de la Confederació Gonzalo Anaya –integrada per FAPA Castelló Penyagolosa, FAPA-València i FAPA Enric Valor Alacant- informen que ens arriba la informació pels mitjans de comunicació i no per la via oficial. Recorden a la consellera que el tema de la jornada escolar afecta directament als escolars i a les famílies i, per tant, exigeixen que la consulta s’ha de fer als seus representants.

Com a organització més representativa de les associacions de mares i pares d’alumnes recomanem a la consellera Català un procés de negociació “obert a tots els sectors”, sense precipitació i amb tota la informació adreçada a les famílies sobre el seu projecte de Jornada Escolar.

En esta línia, tornem a demanar els estudis científics que avalen la proposta de jornada continuada que tracta de regular la Conselleria d’Educació i també sol·licitem les conclusions sobre els programes experimentals de jornada continuada en el curs 2013-2014 i la seua  projecció actual.

Per acabar, instem a la reflexió i a la responsabilitat de tots els sectors educatius en aquesta nova partida de la jornada continuada oberta per la Conselleria d’Educació i que, fins al dia de hui, negocia unilateralment. “Aconseguir un servei públic d’educació com el que tenim és el resultat de l'esforç i del treball de moltes persones i organitzacions que porten molts anys treballant. Darrerament s’ha atacat les condicions de treball del professorat i també l’atenció educativa als nostres fills i filles, amb l eliminació d’unitats i augment de ratios i també s’han retallat o eliminat les ajudes a l’escolarització que garantien la compensació de les desigualtats. Des de les AMPA instem a la al reflexió i a repensar molt bé com juguem aquesta nova partida de la jornada intensiva perquè l’educació pública no resulte més perjudicada iaixò passa per garantir i millorar els serveis que ofereix en l’actualitat”, ha destacat Loli Tirado, presidenta de la Confederació d’AMPAS Gonzalo Anaya. 


lunes, 17 de noviembre de 2014

CURSOS A DISTÀNCIA CEAPA

Com cada any, ens envien el llistat dels cursos on-line que CEAPA té disponible al seu portal web, per aquells pares i mares que vulguin formar-se en temes relacionats amb l'educació dels seus fills i filles.

Us recordem que aquests cursos són totalment gratuïts, podeu fer tots els que vulgueu i en el temps que necessiteu. Al final de cada curs es farà entrega d'un certificat d'aprofitament.

En el tríptic adjunt s'amplia la informació sobre la temàtica dels cursos i com fer la matrícula.


domingo, 16 de noviembre de 2014

RACÓ DELS XIQUETS. DILLUNS POÈTIC

Hola a tots

Como totes les setmanes os deixem el poema d'aquest dilluns. Esperem que us agradi.



martes, 11 de noviembre de 2014

CISTELLA NADALENCA CURS 2014-2015

Enguany, com en cursos anteriors l'AMPA organitza un sorteig de "una magnífica cistella de nadal". La data del sorteig serà el 12 de desembre del 2014, coincidint amb les quatre últimes xifres del nombre premiat al cupó de la ONCE. Les paperetes es vendran de la següent manera:





  • S'entregarà un talonari de 10 paperetes (a 1€/papereta) a tots els xiquets a partir de 3er curs de primària.
  • El xiquet que NO DESITGE vendre el talonari preguem torne el talonari a l'AMPA. NO depositeu els talonaris a la bústia, entregeu-los personalment.
  • El patge Real de SSMM els Reis Mags ha anunciat que anticiparà algun regal a tots els socis de l'AMPA i aquells xiquets que no sent socis han ajudat a vendre paperetes (amb un mínim de 10 venudes).
  • La data límit per a arreplegar els diners de les paperetes serà el Dimarts 9 de desembre 2014.
  • Tot talonari extraviat o no entregat a la data indicada (09-12-14) ho pagarà integrament l'alumne.
  • Ex siquet que tinga la sort de vendre la papereta premiada rebrà com a regal "Una cistella de Nadal especial xiquets".
  • El nombre premiat s'anunciarà en les portes del col·legi. Si el nombre no s'ha venut anunciarem de la mateixa manera el pròxim dia de sorteig.
  • Els premis s'entregaran el dia 22 de desembre a les 17:15 de las vesprada. Si no s'arrepleguen es guardaran fins al dia 12 de gener de 2015.


ÉS MOLT IMPORTANT LA COL·LABORACIÓ DE TOTS. Si algú no tenint xiquets en 3er-4t-5e-6e vol igualment ajudar a vendre paperetes, pot comunicar-ho a l'AMPA. També podeu comprar paperetes en el despatx de l'AMPA.

L'arreplega de papertes serà en horari de l'AMPA:
Dilluns i dimecres de 15:05h. a 17:15. Dimarts i dijous de 9:00 a 9:30h

Moltes gràcies per la vostra col·laboració.